Marian Filarski

Ik ontmoette Shefqet op een kunstenaars website in het voorjaar 2011. Bij het zien van zijn werk was ik gelijk verkocht. Op slag was ik verliefd op zijn penseelstreek en zijn kleurgebruik. En dat terwijl ik toch heel veel werk zie, maar dat me dan niet in mijn hart raakt.

Ik mailde Shefqet om te vragen of hij een masterclass wilde geven in mijn Atelier Filarski in Schijndel. Daar stond hij heel positief tegenover. Ik voelde mij heel vereerd. Ik werd uitgenodigd bij hem thuis, werkelijk allerhartelijkst.

Shefqet gaf een spetterende masterclass in mijn atelier. Hij gaf een heerlijke demonstratie, waarbij de deelnemers aan zijn lippen hingen. Er werd buiten gewerkt in de tuin, het was voor nederlandse begrippen een prachtige dag.

De deelnemers werden aangezet tot heel hard werken. Sommigen hadden wel 9 werken gemaakt om 4 uur in de middag. Het schilderen ging over vrijmaken, vrij werken, lef en durf tonen, niet zoveel denken.

De deelnemers waren ontzettend moe aan het einde van de dag maar ook ontzettend tevreden.

Daarna heb ik nog masterclasses met hem georganiseerd op 12 februari en15 april 2012.

Nu terug naar het werk van Shefqet.

Shefqet heeft Academije opleiding gehad in Prishtina, Kosovo. En dat is bij zijn schilderijen te zien. Hij weet precies hoe de menselijke figuur in elkaar zit. Dat is vaak zichtbaar bij de ogen. Hoewel hij de ogen en monden ogenschijnlijk heel precies schildert, is het tegendeel waar. Hij schildert deze in vlekken. Hij stapt regelmatig achteruit om te kijken, spuugt een beetje op zijn vinger, maakt de vlek weer een beetje minder zichtbaar, net zolang tot hij denkt dat dat stukje goed is. Maar voor hetzelfde geld schildert hij het hele gezicht weg in een vlak, dat overgaat in de achtergrond kleuren.

Jammer vind ik het dat ik geen inzicht heb in zijn beginwerk. Ik zou wel eens willen weten of hij in Kosovo een andere kleurstelling gebruikte. Van eigen zeggen was het veel figuratiever en donkerder van kleur. Ook werken uit 2003 zijn soberder van kleur, naast rood en blauw ook veel zwart.

Nu gebruikt hij allemaal heldere kleuren, waarbij het rood, het geel en blauw een eenheid vormen. Het maken van een eenheid in rood,blauw en geel is bepaald niet gemakkelijk, want zij vragen allemaal heel veel aandacht. Shefqet slaagt er echter in om er een geheel van te maken.

Persoonlijk vind ik de schilderijen waar een sterk contrast zichtbaar is tussen heel verfijnd (b.v. de ogen) en de zeer expressieve vlakken, het interessantste.

Zijn schilderijen ontstaan uit de emotie van dit ogenblik, zij moeten ook gelijk goed zijn, anders is het risico groot dat hij gaat pietepeuten.

Je moet daarvoor een sterk persoon zijn, zonder twijfel, en met de gedachte als het niet goed is gegaan, ga ik er gewoon overheen of begin ik opnieuw.

 

Marian Filarski